Hebben uitzendkrachten minder rechten dan werknemers?

Algemeen – 30 Aug 2022 door Effectief Werken - Content Creator

Je bent al maanden op zoek naar werk en hebt eindelijk besloten om serieus te gaan solliciteren. Na het doorspitten van vele vacatures, heb je eindelijk dé perfecte vacature gevonden. Je wordt er enthousiast van en bent klaar om te beginnen, totdat je ziet dat de vacature wordt aangeboden door een uitzendbureau... Je denkt misschien: "Dan krijg ik vast minder betaald en heb ik minder rechten", maar gelukkig is daar niets minder van waar! In deze blog behandelen we een aantal misvattingen over het werken via een uitzendbureau om de feiten en de fabels van elkaar te scheiden!

Misvatting 1: “Een uitzendkracht krijgt minder goed betaald”

De nummer één misvatting heeft te maken met het salaris van uitzendkrachten. Er wordt vaak gedacht dat het salaris van uitzendkrachten minder is dan vaste personeelsleden bij de opdrachtgever. Dit is niet waar. Uitzendkrachten verdienen evenveel als vaste medewerkers in dezelfde functie. Dit wordt met een technisch woord ook wel ‘de inlenersbeloning’ genoemd. In de praktijk zul je wel een aantal collega’s tegenkomen die meer verdienen dan jij omdat hij/zij meer ervaring hebben in het bedrijf maar dit heeft per definitie dus niets te maken met jou als uitzendkracht.

Misvatting 2: “Als ik via een uitzendbureau werk, heb ik geen werkzekerheid”

De tweede misvatting luidt dat mensen vaak denken dat zij geen werkzekerheid hebben met een uitzendcontract. Zij denken dat je na afloop van de opdracht direct werkloos bent. Echter wijst de praktijk er ons op toe dat uitzendkrachten juist eerder aan de slag kunnen dan wanneer zij zelf gaan solliciteren. Dit geldt met name voor flexibele en ervaren uitzendkrachten met diverse vaardigheden. Bovendien zou het natuurlijk ook zo kunnen zijn dat uitzendkrachten na afloop van hun opdracht een vast dienstverband krijgen bij de opdrachtgever. Dit komt vaak voor in de praktijk als de opdrachtgever tevreden over je is. Wat de uitkomst dus ook mag zijn: genoeg kansen en er is zeker meer dan voldoende werkzekerheid voor jou!

Misvatting 3: “Als uitzendkracht heb ik minder rechten”

Veel mensen denken dat uitzendkrachten minder rechten hebben. Dit zou dan om rechten zoals vakantiegeld of een ziektewet-uitkering moeten gaan. Hier is gelukkig niets van waar! Uitzendkrachten hebben namelijk gewoon recht op een jaarlijkse vakantiegeld uitkering met daarnaast een ziektewet-uitkering mocht dat nodig zijn. Gelukkig kun je dus lekker uitzieken of op vakantie gaan zonder je zorgen te hoeven maken! Als bijkomend voordeel hebben uitzendkrachten ook nog recht op jaarlijkse loonsverhogingen, thuiswerk vergoedingen en eventuele toeslagen voor overwerk- en onregelmatige uren. Deze rechten zijn allemaal opgenomen in de CAO voor uitzendkrachten.

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement.